
Bæredygtig ledelse – ledelse med hjertet, Steen Hildebrandt og Michael Stubberup, Gyldendal Business 2010
En vigtig bog der 10 år forud for sin tid viste veje til at forstå, hvordan vi kan leve som bæredygtige mennesker i bæredygtige samfund!
Bæredygtighed handler om at vi forpligter os på noget, som rækker ud over os selv – på samme måde, som det er lederskabets grundlag!
Steen Hildebrandt og Michael Stubberup har skrevet den bog, som har haft størst betydning for mig i mit lederskab, hvor det personlige lederskab får sammenhæng med organisatorisk ledelse og ledelsens ansvar for at bidrage til et bæredygtigt samfund. De to forfatteres faglige kompetencer skaber en fantastisk synergi:
- Hildebrandts baggrund fra CBS, hans engagement omkring FN´s 17 Verdensmål og hans store viden om de samfundsmæssige konsekvenser vi oplever lige nu, hvor industrisamfundet afløses af videnssamfundet
- Stubberups store viden om hvordan vores hjerne og nervesystem er centralt i forhold til, hvordan vi opfatter os selv og verden omkring os, og hvordan vi formår at handle i en bæredygtig retning
En af bogens grundsætninger er:
”For at kunne lede andre må man kunne lede sig selv!”
Når man som leder kender til egne foretrukne handlemønstre og kender til der, hvor man bliver udfordret, så kan man holde fokus på, hvordan man tjener de enkelte medarbejdere og organisationen bedst frem for at gentage automatiske reaktionsmønstre.
”Aristoteles: hvor dit talent og verdens behov krydses, der er dit kald”
Ledelse med hjertet handler om at finde dette krydsfelt i sig selv og i de mennesker, som man har et ledelsesansvar i forhold til – og samtidig som leder tage ansvar for både den organisatoriske og samfundsmæssige helhed og sammenhæng. Dette kræver at ledere kender til menneskelige reaktioner – den indbyggede træghed mod forandringer i vanens natur, og hvordan mennesker motiveres, når den personlige meningsfuldhed hænger sammen med det meningsfulde i organisationen. Ledelse handler både om at finde veje til realisering af menneskers højeste potentialer og samtidig at kunne stå i spidsen for den fælles vision, kunne prioritere og træffe beslutninger.
Vi er som mennesker forbundne – både i de organisatoriske sammenhænge hvor vi indgår og i forhold til helheden på kloden. Det betyder, at vores kendskab til os selv – vores krop, følelser, tanker og relationer – ikke kun har en betydning i forhold vores egen trivsel og handlekraft, men også har en direkte indflydelse på, hvordan de mennesker, vi er sammen med, trives og får mulighed for at udfolde deres potentiale.
Bogen giver os forståelse for, hvordan vi som mennesker fungerer – vores nervesystem, evnen til bevidst opmærksomhed, at kunne indgå i relationer og bidrage ind i et større formål. Herudover bidrager bogen med redskaber til at handle – at tage ansvar for ikke ureflekteret bare at gøre som man plejer, men at bruge vores evne til viljestyret opmærksomhed – at kunne træffe bevidste, reflekterede valg.
Og netop viljen er central, når vi som mennesker skal bidrage ind i fremtidens forandring. Viljen er psykens fremtidsorgan, på samme måde som hukommelsen er fortidens organ. I viljen er intention, retning og koncentration, at vedkende os vores egne styrker og ressourcer og derfra hente vores beslutnings- og handlekraft.
Ligesom i megen anden forskning og litteratur understreges betydningen af den kraft, der ligger i at udfolde det meningsfulde potentiale i hvert menneske – at vi formår at udfolde os selv og give plads til og understøtte at andre også udfolder deres potentiale.
Hildebrandt og Stubberup var allerede i 2010 optaget af både den personlige, organisatoriske og samfundsmæssige bæredygtighed, og bogen er helt klart et bidrag til at forså sig selv og de sammenhænge, hvor vi indgår.