Imran Rashid: ”Mærkbarhed. Hvordan vi mistede følingen med livet – og hvordan vi finder den igen”, Forlaget Indtryk, 2021

Som speciallæge i medicin og ekspert i digital sundhed taler Imran Rashid både til vores hjerne og hjerte. Imran er optaget af de konsekvenser en øget målstyring og digitalisering har for vores mentale helbred – for vores evne til at mærke os selv og hinanden.

Imran er fortaler for en ”Mental grøn omstilling”, og sammenligner vores YDRE klimakrise – fra fossile brændstoffer til mere vedvarende energi – med den INDRE klimakrise, hvor vi har brug for at bevæge os væk fra at tænke, hvordan vi blot kan udnytte og forbruge vores ressourcer til i højere grad at rette fokus på mere vedvarende energikilder – det som opbygger vores energi – især meningsfuldhed og relationer til andre mennesker.

Bogen bidrager med konkret viden om vores 3-delte hjerne – tilpasset gennem den evolutionære udvikling til bedst mulig overlevelse, samt en gennemgang af vores hurtige vanebaserede nervesystem, der sikrer overlevelse, samt vores langsomme nervesystem som bidrager til refleksion og udvikling. Imran beskriver hvordan vi let kan kapres af vores følelser og tanker, og han bidrager løbende med guidede muligheder for refleksion over, hvordan vi lever vores liv.

Imran er optaget af hvordan sociale medier bidrager til ”det markedsgjorte menneske”, og bogen tilbyder med baggrund i dokumenteret viden konkrete bud på, hvordan vi som mennesker kan tage styringen over vores eget liv ved styrke vores evne til positiv Mærkbarhed bl.a. gennem fokus på, hvad vi hjælper til at gro i vores ”mentale køkkenhave”.

Et vigtigt afsnit i bogen bærer overskriften ”Fra markeder til fællesskaber – hvordan Human Ledelse kan forebygge Human Lidelse”. Imran beskriver det bæredygtige arbejdsliv og succesfulde virksomheder som hinandens forudsætninger, og hvordan fremtidens ledelse både har ansvar og mulighed for at bidrage til en grøn mental omstilling:

”Lederen der ikke har blik for mennesket bag medarbejderen, vil næppe kunne opdage eller modvirke den mentale mistrivsel, der med tiden helt sikkert vil føre til faldende produktivitet og øget sygefravær”

Imran Rashid henvender sig til såvel unge som gamle – medarbejdere som ledere. Især er han optaget af de konsekvenser et samfund styret af et øget fokus på målbarhed har i forhold til særlig sundhedsfaglige medarbejdere og unge i vores samfund. Han beskriver hvordan fremtidens samfund må baseres på tillid og meningsfuldhed, og fokus må ændres fra at forbruge mennesker (Human Resources) til en opmærksomhed på, hvordan vi i vores samfund og på vores arbejdspladser kan skabe forudsætninger for menneskelig trivsel.

En bog der både bidrager med viden, mening og håb – en bog både for hjerne og hjerte.