
Jo Marchant: ”Helbredelsens Psykologi”, Gyldendal, 2016
”At forstå sammenhængen mellem krop og psyke danner grundlag for vores helbred”
Med mange år som sygeplejerske i behandlingspsykiatrien har jeg erfaret et perspektiv, hvor ordet placebo effekt var noget utilsigtet. Dette må ses i sammenhæng med, at 2/3 af alle forskningsstudier i sundhedsvæsenet finansieres af medicinalindustrien, som ikke har interesse i at vise hvad vores eget selvhelbredende system kan bidrage med – det vi kalder placebo effekten.
Jo Marchant sætter sig for videnskabeligt at undersøge og udfolde placebo effekten: ”Er der områder hvor vi med fordel kan bruge denne viden i kombination med anden behandling?” Bogen gennemgår forskellige studier, som ønsker at undersøge de konkrete virkningsmekanismer ved placebo. Samlet viser de forskellige studier, at det som kan styrke en placebo effekt kraftigst er oplevelsen af tryghed, tid og omsorg fra tillidsfulde fagpersoner.
Den fysiologiske virkningsmekanisme ved placebo bunder i sammenhængen mellem hjerne, kroppens autonome nervesystem (evnen til at reagere med kamp/flugt og evnen til at genfinde ro og restituere) og vores immunsystem. Når vi oplever tryghed, og der bliver taget vare på os, så bidrager det til at angst og bekymringer reduceres (vores stressniveau sænkes) og vores restitution styrkes (det beroligende system styrker immunsystemet, ro og vækst)
Hjernens forventning af en positiv effekt har en direkte betydning for placebo effekten, og gentagne studier viser således, at mere markante indgreb som operation virker bedre end f.eks. piller, og at piller med kraftige farver virker bedre end hvide piller.
Placebo har en effekt i forhold til direkte oplevelser af humør, smerte, søvn, men kan ikke ændre ved fysiologiske grundlæggende sygdomme. Formålet er således ikke på nogen måde at diskutere om placebo virker eller ej, men at udvide vores viden og erfaringer om, hvornår og hvordan vi kan styrke vores hjerne og eget erfaringssystem, så vores eget system kan bidrage til helbredelse, søvn og dæmpning af angst og smerter.
Siden bogen udkom i 2016 er interessen for at undersøge sammenhængen mellem body-mind-interventioner udviklet meget, og det mere traditionelle vestlige behandlingssystem inddrager i højere grad patientens egne oplevelser af, hvad der styrker i retning af livskvalitet og well-being. Forhåbentlig vil denne udvikle tage fart, så veldokumenterede indsatser som f.eks. Mindfulness kan inddrages i det etablerede sundhedssystem.