
Morten Albæk: ”Et liv, en tid, et menneske”, Gyldendal, 2018
Morten Albæks centrale budskab er, at hvis vi som mennesker skal trives i vores nuværende samfundsstruktur, er det nødvendigt at vi udskifter vores måleenhed fra ”hastighed” til ”meningsfuldhed”, og i højere grad ser vores liv som ét sammenhængende liv, hvor vi både har brug for meningsfuldhed, når vi arbejder og holder fri.
”Vi har et samfund hvor hastighed er Gud. Men idet vi har opløftet hastighed til et mål i sig selv, så mister vi respekten for livets pauser. De pauser hvor vi reflekterer over, om vores liv er på en meningsfuld kurs. De pauser, hvor vi alene eller sammen med andre bliver en lille smule klogere på hvem vi er, ikke er eller aldrig nogen sinde bliver”
Han beskriver hvordan både lykke og tilfredshed er momentale tilstande, hvorimod meningsfuldhed er det, som i vores liv er vores pejlemærke, og som samtidig styrker os, når vi oplever svære perioder i livet.
Morten Albæk argumenterer for, at meningsfuldhed i vores fritid ikke kan adskilles fra oplevelsen af mening i vores arbejde, at vi ikke kan adskille vores liv i ”arbejdstid” og ”fritid”, da vi er hele mennesker.
Hvert enkelt menneske har ansvar for løbende at arbejde med selvindsigt, selverkendelse, selvværd og selvrespekt, og hermed forholde sig til, om man lever et liv i overensstemmelse med det, som er vigtigst.
Arbejdspladsen har ansvar for at bevæge sig væk fra Human Ressource Management, hvor medarbejdere ses en ressource, som skal administreres, til i stedet at arbejde med Human Potential Leadership, hvor ledelse og arbejdsplads har et medansvar for at udvikle og realisere de menneskelige potentialer i organisationen
”gennem lederskabet at bidrage til at det enkelte menneskes potentiale forløses, så, man udvikler en sund selverkendelse og derfra bliver den bedste udgave af sig selv”
Meningsfuld ledelse og meningsfulde arbejdspladser
Dårligt lederskab er en af de væsentligste årsager til at medarbejdere forlader en arbejdsplads. Hvis en organisation arbejder målrettet på at styrke de ledelseskompetencer, hvor man understøtter lederens evne til at lede andre til at føle en mening med livet i det arbejde de udfører, så viser forskning at det styrker medarbejdernes produktivitet, innovation, engagement og fastholdelse i ansættelsen.
Meningsfuld ledelse bygger på, at medarbejder og organisation har et fælles ønske om at udleve og realisere et fælles formål. Både formålet for den enkelte og organisationens formål bliver derfor styrende både for den enkeltes ledelse af sig selv samt for lederens ledelse af medarbejdere.
Afslutningsvis foreslår Morten Albæk, at man som virksomhed skal kunne fremvise, at arbejdet i virksomheden ikke bidrager til sygdom og mental mistrivsel – både af hensyn til virksomhedens effektivitet og økonomi og af hensyn til at bidrage til et bæredygtigt samfund, men også for at kunne rekruttere unge mennesker, som vægter arbejdspladser, der bidrager positivt til verden og hvor man kan realisere både sit faglige og personlige potentiale.