Morten Münster: ”Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag”, 2017, Gyldendal Business

Morten Münster er en eftertragtet oplægsholder, forfatter og konsulent, og han har gjort adfærdsdesign til sit speciale – kunsten at bruge evidensbaseret viden fra den kognitive psykologi sammen med adfærdsøkonomi. Han har gjort sig til fortaler for, at vi må planlægge vores beslutnings- og forandringsprocesser i overensstemmelse med den menneskets psykologi og biologi –

“vi vil kun få succes med vores organisatoriske processer, hvis vi behandler mennesker, som de faktisk er, fremfor hvordan vi gerne vil have, at de er”

For at forstå hvordan vi mennesker træffer valg, må vi forstå hjernens 2 responssystemer.

System 1: handler om hurtige, automatiske beslutninger og handlinger – de vaner og mønstre der gør det muligt at træffe hurtige, ukomplicerede beslutninger. Systemet prioriterer tempo over præcision og detaljerytteri, og prisen kan være for hurtige fejlfortolkninger og mangel på et langsigtede perspektiv.

System 2: handler om at håndtere komplekse og nye opgaver, og systemet er langsomt, reflekteret og kontrolleret. Fordelen er høj grad af bevidst beslutningstagen, men prisen er stor tankemæssig energi og tid.

Vaner i system 1 er afgørende for os, fordi det frigør hjernekapacitet til at tackle andre udfordringer. Vores hjerne er designet til at forsøge at transformere opgaver, handlinger og adfærd til vaner – at transportere opgaver fra system 2 til system 1 og herved bruge vores hjernekapacitet mest hensigtsmæssigt.

Mange strategier for organisatoriske forandringer laves af system 2 på strategidage, hvor vi har god tid til at diskutere og analysere, men forandringen skal leves i hverdagen, hvor det i høj grad er system 1, der styrer. Hvis den ønskede adfærd opleves abstract og uhåndgribelig, så kræver det store mængder af system-2-energi for medarbejdere at omsætte det til praksis. Derfor handler forandringsprocesser om, at gøre det let for både system 1 og 2 at handle naturligt og hurtigt.

Når vi kombinerer dette med vores viden om, at arbejdsglæde, motivation og meningsfulde opgaver er de mest afgørende faktorer for menneskers produktivitet og innovationskreativitet, når bogen frem til nogle konkrete anbefalinger, som kan styrke organisatoriske forandringsprocesser:

  • Gør det let at gøre det rigtige og svært at gøre det forkerte
  • Gør det vanedannende
  • Vær uambitiøs – starte småt, små sejre, gentag det mange gange
  • “Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt du falder i og bryder din nye vane. Det er et spørgsmål om, hvad du gør, når det sker”

Morten Münster har skrevet en meget inspirerende og praktisk anvendelig bog, som henvender sig til alle, der arbejder med forandringsprocesser både på private og offentlige arbejdspladser. Vi skal lære at indtænke vores biologi og psykologi i de arbejdsmæssige sammenhænge, hvor kompleksitet og forandringer er en del af vores fælles hverdag.