Hvad er NADA-øreakupunktur?

NADA er 5 akupunkturnåle i hvert øre, hvor man sidder stille og slapper af med nålene i ca. 45 min.
Mange års forskning viser, at kombinationen af netop disse 5 akupunkturpunkter styrker vores beroligende system. Det kan opleves som mindre stress, bedre søvn og mere ro eller som en støtte til at trappe ud af medicin eller andet, som man er blevet afhængig af.

De 5 akupunkturpunkter understøtter kroppens evne til fysisk beroligelse ved at sænke puls og blodtryk og afspænde muskler, og styrker kroppens evne til psykisk beroligelse ved blandt andet at styrke hormoner og transmitterstoffer, der hjælper os til at reducere angst og stress og regulere søvn.

Historien bag NADA

NADA er en forkortelse af foreningen ”National Acupuncture Detoxification Association” og udspringer fra USA i 1970´erne, hvor man specifikt udviklede en simpel akupunkturbehandling som supplement i behandling af psykiske lidelser og misbrug. Siden har forskning vist, at netop effekten på vores beroligende system – det parasympatiske nervesystem gør, at NADA kan bruges i mange forskellige sammenhænge, hvor det overordnede formål er at styrke ro, søvn og afspænding.

Hvor bruger man NADA?

NADA bruges nu i hele verdenen. I Danmark tilbydes det især til udsatte borgere som støtte til at reducere stress og understøtte egen evne til at finde ro og forebygge at mistrivsel udvikler sig til sygdom f.eks. i sociale- og sundhedsfaglige tilbud og i lægepraksis.

De senere år er der en del erfaringer med at bruge NADA til at styrke mental sundhed og trivsel f.eks. på skoler og ungdomsuddannelser, samt som supplement på arbejdspladser, hvor man arbejder med at styrke trivsel og reducere sygefravær hos medarbejdere.

I flere byer tilbydes ”NADA-cafeer”, hvor frivillige tilbyder NADA til byens borgere 1-2 gange om ugen. Der er også flere private behandlere, som tilbyder NADA som supplement til anden behandling.

Uddannelse til NADA-udøver

NADA-uddannelsen varer 4 dage og er både for fagpersoner, pårørende og andre med interesse i at tilbyde NADA. Jeg er tilknyttet som ekstern underviser på NADA-uddannelsen i NADA-Danmark.

Når jeg underviser i NADA, så kombinerer jeg det med mine viden om vores autonome nervesystem og den 3-delte hjerne. Jeg inddrager mange års erfaringer fra behandlingspsykiatri og samarbejde med udsatte borgere. Ligeledes bruger jeg min viden og erfaringer med ledelse og forandringsprocesser.

For mig er det vigtigt, at NADA skal komme dem til gavn, som har behov for det. NADA styrker vores mentale trivsel indefra og kan være relevant for alle – uanset om vi er et menneske i en sårbar position, er pårørende, er fagperson eller vi blot ønsker at styrke vores trivsel.

Se mere omkring uddannelse, hvor der bruges NADA og den forskningsmæssige baggrund på https://nada-danmark.dk/