
Peter Lund Madsen: ”Frihedens pris”, Lindhardt og Ringhof, 2018
Dette er én af de vigtigste bøger, som hjælper os til at forstå sammenhængen mellem vores urhjerne og mange af de psykiske udfordringer, som vi oplever i vores nuværende samfund.
I bogen inddrager Peter Lund Madsen både sin viden som hjerneforsker, sine erfaringer som psykiater samt egne oplevelser bl.a. med angst og uvirkelighedsfornemmelse. Bogen er skrevet til alle, som gerne vil blive lidt klogere på, hvordan vi kan forstå og håndtere de udfordringer vores hjerne kan give os – både som menneske hver især og i relationen med andre.
I bogen forklares hvordan evolutionen gennem tiden har udviklet mere og mere avancerede hjerner, men at den store komplicerede menneskehjerne også har en pris – nemlig at komplicerede hjerner nemmere bliver ustabile og skrøbelige, hvilket kan betyde at vi oplever problemer i vores psykiske helbred.
Hjernes overordnede opgave er at træffe de bedste beslutninger i retning af bedst mulig overlevelse. Det beskrives både, hvordan drifterne er en drivkraft, som motiverer os f.eks. via vores følelser og belønningssystemet, og hvordan der samtidig i menneskehjernen er indbygget mekanismer, der giver os mulighed for at kontrollere disse fremaddrivende kræfter. Mennesket kan via vores frontallapper inddrage både tidligere erfaringer og fremadrettede planer, når vi træffer beslutninger, og vi kan herved omsætte en fremaddrivende kraft til hensigtsmæssig adfærd – fra natur til kultur.
Det forklares, hvorledes funktioner som at skabe en bevidsthed, vores sociale intelligens, hukommelse og viljestyrke er hjernefunktioner, som spiller en stor rolle i forhold til vores psykiske trivsel. Peter Lund Madsen beskriver, hvorledes ubalance i hjernens grundlæggende funktioner kan medføre psykisk lidelse og forklarer disse ubalancer i hjernen i forhold til demens, depression, autismeforstyrrelser, afhængighed, angst, stress og psykose.
Peter Lund Madsen er i hans ydmyge adgang til hjerneforskning fortaler for, at vi ikke drager forhastede konklusioner på områder, hvor vi slet ikke ved nok omkring årsagssammenhænge. For eksempel kan man ikke konkludere, at fordi antidepressiv medicin, der stimulerer vores serotoninsystem, for mange har en positiv effekt i forhold til depressionssymptomer, at det så betyder, at depression skyldes en ubalance i hjernens serotoninsystem.
Bogen møder os alle med respekt, og inddeler på ingen måde os i ”dem der er normale og har styr på det hele ” og ” dem der er syge”, men er netop fortaler for, at vores komplicerede hjerne og de til tider meget udfordrende liv, som vi lever, kan have store konsekvenser for den måde hjerne løser sine opgaver med at skabe en realistisk virkelighed, håndtere angst og afhængighed og regulere balancen mellem aktivitet og hvile. Igennem hele bogen skinner det meget tydeligt igennem
”at det drejer sig ikke om at være normal, men at have en dagligdag som fungerer”.
Jeg har stor respekt for, at Peter Lund Madsen bruger sin store faglige og personlige kapacitet til at formidle kompliceret viden om vores hjerne og samtidig bidrager til at afstigmatisere psykiske lidelser.
Jeg kan kun sige – LÆS DEN – og bliv klogere på dig selv og andre.