
Thomas Breinholt: ”Kan man tænke sig rask – videnskaben om sammenhængen mellem sind, sygdom og helbredelse”, Lindhardt og Ringhof, 2023
Thomas Breinholt har mange års interesse for sammenhængen mellem krop, sind og helbred. Han har en baggrund indenfor biologi og naturvidenskabelig og en journalistisk uddannelse, og han har i en årrække formidlet viden både gennem TV, foredrag og bøger om videnskab og mind-body-behandling.
Bogen giver en grundig videnskabelig indføring i begreberne placebo (det som bidrager til at styrke vores helbred) og no-cebo (det at vi oplever at få det værre og f.eks. få bivirkninger uden af have fået den virksomme medicin)
Neurovidenskaben, som udforsker placebo og nocebo, bevæger sig tværs af krop og sind. Særlig interessante er de gentagne studier, som undersøger de faktorer, som styrker vores eget selvhelbredende system/placebo, hvor især 2 faktorer er af væsentlig betydning:
- Patientens/modtagerens forventninger til en given behandling og tidligere erfaringer
- Behandlerens/terapeutens evne til at skabe tillid og håb (empati, tid og berøring)
Jo større forventninger og jo højere grad af tillid og håb – jo større lindring og bedring.
Kroppens evne til overlevelse – vores stress-og belønningssystemer og immunforsvaret – udfoldes i sammenhængen med vores evne til akut overlevelse og helbredelse, samt konsekvenser for vores mere langsigtede helbred. Vi indføres i de forskellige områder, som kan bidrage til lindring af sygdom
- Kroppens egne systemer, som helbreder/ lindrer over tid
- Medicinsk/ kirurgisk behandling
- Placebo/no-cebo
Kroppens egne erfaringssystemer omkring tryghed/utryghed/traumer bidrager til meget vigtige overlevelsessystemer. Disse systemer påvirker konstant vores helbred og trivsel, f.eks. kan sociale trusler på arbejdspladsen vedligeholde vores stresssystem og dermed bidrage til konstant høj inflammation og dermed større risiko for autoimmune sygdomme og hjertekar-lidelser.
Bogen udfolder forskning fra store dele af verden omkring faktorer, som henholdsvis styrker og hæmmer vores selvhelbredende system. Den danske forsker ved Århus Universitet, professor Lene Vase bidrager i bogen ved bl.a. at forklarer de neuropsykologiske virkningsmekanismer i hjerne og krop både ved placebo og no-cebo.
Psykiater og direktør for Dansk Center for Mindfulness, Lone Fjordbak Overgård forsker særligt omkring sammenhænge mellem krop og sind. Hendes forskning underbygger mange års forskning i Mindfulness, som viser, at vores evne til at kunne genskabe ro kan styrkes bl.a. gennem meditation. Når vi f.eks. kan berolige bekymringstanker, så styrker vi hjernens pandelapper til bedre at kunne følelsesregulere og dermed mindre aktiviteten i trusselssystemet, og hermed reducere et højt stressniveau.
Forskning viser, at op mod 60 % af vores sygdom kommer fra no-cebo effekten – bekymringer og stress ved at værre syg, så det at kende til redskaber, som kan berolige destruktive tankevandringer, kan bidrage til at vi kan hjælpe os selv, når vi udfordres af sygdom, og samtidig kan det styrke effekten af den behandling vi tilbydes.
Fremtidens håb er, at der forskes langt mere i, hvad der gør os raske og ikke så ensidigt fokuseres på det, som gør os syge. At der forskes langt mere i sammenhængen mellem krop, sind og helbred har vi brug for både som individer og som samfund.